lørdag 2. april 2011

Is og tur-rapport 19-20 November!

Vi er nok mange som har kjent "kriblinga" i pilkearmen en god stund nå. Etter noen dager med etterlengtet kulde, måtte vi bare ta en tur å sjekke forholdene i helga. En liten israpport fra Østmarka og Romeriksåsen følger.


Lørdag morgen i sekstiden hadde undertegnede og Tom Bye allerede passert Harestua og var på god vei til noen utvalgte røyevann i Romeriksåsen. Med minusgrader i traktene på -3 til -10 i over en uke var optimismen stor. Pilkeutstyr, flytedresser og ispigger lå i toppen av sekkene, men også vanlig haspelutstyr var med som "backup". (heldigvis..:))


Sesongens første pilketur? Skuffelsen var stor. Kun tynn is i viker og tranger i de større vannene. Pilkestikkene fikk hvile..Her rigger Tom til sin lange teleskopstang isteden.

Det første kastet i tussmørket. Sola har enda ikke stått opp...Morrakaldt, men blikkstille og vakkert!


Og så kom sola! Om det ikke var is, kunne vi nesten ikke klage med slike forhold. Faktisk vaket det ganske bra også, men fluestengene lå igjen hjemme, og fisken viste seg vrien å lure med haspelutstyr...


Litt senere på dagen testet vi noen mindre vann:

Og her lå det faktiskfaktisk tre-fire centimeter stålis! Vi ålte oss ut og testet et varp like ved land. Det holdt med noen hugg med kniven, og sesongens første pilkeøkt var igang. Det ble dårlig med fisk, isen er nok litt for blank og gjennomsiktig enda så fisken blir lett skremt. Men vi fikk iallefall roet de verste "pilkeabstinensene" og konstatert at pilkesesongen snarlig kan begynne! Anbefaler forøvrig ingen å gå ut på så tynn is som dette! Is-kvalitet og tykkelse kan variere ganske mye på ett og samme vann. Bør nok en god uke til med kulde før selv småvannene kan anses som skikkelig trygge...


Fire centimeter stålis bærer en mann, men man bør nok vente til den er noe tykkere. Ispigger er uansett et MUST!!!


Sesongens første kikkfiske etter røya i Romeriksåsen!


Østmarka Søndag 20.11:

Selvom Østmarka ligger endel lavere enn Nordmarka og Romeriksåsen har isen også her lagt seg på endel av småvannene samt i tranger og viker i de større. Men her må man nok regne med minst en god uke til med kulde før isen på småvannene bærer. På de større vannene iallefall to uker. Dette er jo uansett 100% væravhengig og umulig å forutsi. Nå kan det se ut som det blir mildere til uka, og da forsvinner fort det lille grunnlaget som har lagt seg nå. Vi får krysse fingrene og håpe kulda holder seg!
Innerst i putten i Mønevann søndag 20.11. Isen bar greit mellom myrtorvene og tynn stålis videre langt utover. I hoveddelen av mønevann var det imidertid helt åpent vann fortsatt.


Iskrystaller og blankis ved putten i Mønevann søndag 20.11. Om det ikke blir snøfall med det første og kulda holder seg kan det snart bli suverent skøyteføre innover!


Følg med på siden fremover så kommer flere israpporter fortløpende!


Tekst: Marius Angvik