lørdag 2. april 2011

Årets siste Skøytetur -Nyttårsaften 2007!

Grytidlig nyttårsaften 2007 er skøytemafiaen (dvs. den harde kjerne; Marius og Bent) på plass ved badeplassen på Mønevann! Etter mildvær og regn har snørimet på isen smeltet, vannstanden og isen steget, og overvann rent av. Dette kombinert med nattefrost har resultert i jomfruelig, tørr blankis og optimale skøyteforhold i Østmarka!

Rute: Mønevann- Fløyta- Røyrivann- n.Krokvann- Tappenbergvann, m.Krokvann- s.Krokvann- Stingsildtjern- Grinderen- Grinderdalen- Børtervanna (Støttumfjorden- Grisetjern- Forfottangene- Deliseterfjorden)- østre Deliseterdalen- s.Kyttjern- s.Krokvann- m.Krokvann- Tappenbergvann- n.Krokvann- Røyrivann- Gjeitsjøen- Fløyta- Mønevann.


En fantastisk dag i marka!Vi feier over Mønevann med et par skøytetak. Så er det på med skøyene igjen etter en dose morrakaffe på Fløyta. Sola gløtter såvidt på dyna bak åskammene i øst.
Foto: Marius Angvik


Bent (også kalt "kompaktbent") i farta over Røyrivann, godt fornøyd med oppgraderingen fra kompaktkamera til speilrefleks i julegave fra seg selv.
Foto: Marius AngvikPå blankisen går det radig innover. Ved bredden på Tappenbergvann er sola enda ikke oppe.
Foto: Marius AngvikSå er det ut på et speilblankt midtre Krokvann.
Foto: Marius AngvikPå blankisen er det fantastisk å seile innover. Vi bare koser oss og nyter omgivelsene. Alikevel går det fort unna. Avstandene i marka blir små med skøyter under forhold som dette.
Foto: Marius Angvik


En liten filmsnutt fra ferden innover blankisen:


Langs søndre Krokvanns bredder.
Foto: Marius AngvikOver Stingsildtjern til fots i retning Grinderen.
Foto: Marius AngvikPå med skøyter igjen på grinderen.
Foto: Marius AngvikNed den ville Grinderdalen. Like før jul var grinderbekken og myrdragene islagte. Nå er det vått og mer kronglete å ta seg frem.
Foto: Marius AngvikEtter mildvær og regn, er isen der Grinderbekken munner ut i Støttumfjorden en anelse skummel.
Foto: Marius AngvikLitt kinkig langs land....
Foto: Marius Angvik....men trygg is bare en kommer seg uttpå.
Foto: Marius AngvikMarius kommer ut på Støttumfjorden med et stort glis.
Foto: Bent EidsjøStøttumfjorden -jomfruelig urørt blankis med et syltynt rimlag -endelig kommer sola over åskammen! -Å komme seg inn i marka før sola er oppe bør oppleves! Det er stemingsfullt å begi seg innover i tussmørket, og magisk å være i hjertet av marka når sola gløtter frem i øst.
Foto: Marius AngvikPå oppdagelsesferd i retning Forfottangene. Ikke et spor i isen. Ikke et menneske å se! Fantastisk og nesten uvirkelig. Vi flirer, seiler avsted og undres hva folk bedriver på en dag som denne, med forholde som dette?
Foto: Marius AngvikFoto: Marius AngvikFoto: Marius AngvikBålkos og lang rast innerst i Deliseterfjorden.
Foto: Marius Angvik


Marius bruker skøyta på jakt etter kaffevann.
Foto: Bent Eidsjø


Svartkjelen fylles, og det er ikke lenge før skaukaffen er klar.
Foto: Bent Eidsjø


Marius sin spesialitet. Svartsvidd banan med sjokoladebiter! Mmmm..
Foto: Bent EidsjøSola ligger lavt på denne tiden av året, og vi rekker ikke forlate bålidyllen på Børtervanna før Sola igjen sniker seg bak en åskam.
Foto: Marius AngvikPå vei opp østre Deliseterdalen passerer vi Deliseterbrakka inne i Østmarka naturreservat. Brakka ble plassert her av skogvesenet etter at Oslo Kommune hadde kjøpt skogen her av Ander H.Kjær rundt 1960. Det var planlagt en storstilt hogst i området, noe som heldigvis ikke ble noe av. Navnet bærer den naturligvis fra gamle Deliseter nede ved Deliseterfjorden hvor det var seterdrift frem til ca 1830. I dag står brakka åpen som et tilbud til alle østmarkatravere!
Foto: Marius AngvikTo sengeplasser, svartovn, rikelig med ved, dekketøy og kokeutstyr, samt utedass. Hva mer trenger man egentlig? Det er nesten så vi blir og feirer nyttårsafte her...
Foto: Marius AngvikSøndre Kyttjern lokker med uberørt jomfruelig blankis, vi klarer ikke dy oss og, og det blir noen runder rundt dette vakre vannet i hjertet av Østmarka. Det er ikke fritt for at det rykker litt i pilkearmen. Det går fin røye i s.kyttjern!
Foto: Marius AngvikUt på søndre Krokvann og videre retrett nedover losbyvassdraget.
Foto: Marius AngvikDet blir en ekstra runde på flere av vannene, her på Tappenbergvann.
Foto: Bent Eidsjø


Vel fremme ved Mønevann igjen er det mørkt- På med skøytene for siste gang i år (2007) - Så bærer det tilbake til sivilisasjonen hvor nystekt kalkun, nystrøkne dresser, ny-pyntede fruer og rikelig med aquavit venter.
Foto: Marius Angvik

Godt nyttår fra den harde kjernen i skøytemafiaen!!