lørdag 2. april 2011

I orrfuglskauene…..

Vinteren byr også på mange hyggelige naturopplevelser for en jeger. Siste helgen i januar tok jeg med meg Sofus, min korthår, ut i skogen bak hytta i Gausdal. Hadde hørt noen orrfugl spille sporadisk og det hadde vært hyggelig og se hvor mange som hadde overlevd jakta.
Det var tungt å gå både for bikkja og meg, det var mye løs snø! Plutselig begynner halen på Sofus å ”gå”, det er tydelig at han lukter noe godt. Ja der hører jeg orrfuglen lette bak skogholtet. Vi tar ut tre fugler til uten å komme på ”synshold”. Orrfuglen er vanskelig i dag!


Det var tungt å gå både for bikkja og meg, det var mye løs snø!

Fire="">Fire="">Fire fugler på en drøy time er bra! Vi snur nesa hjemover. Det er mye morsommere å kjøre nedover bakkene i løssnøen enn kjempe seg oppover. Når jeg nærmer ser jeg noen spor, her har det vært orrfugl. Jeg slipper Sofus foran meg, og det går ikke mange sekkunder før han fester stand. ”Ja!” Sofus kaster seg frem og opp fra snøen kommer det fem orrhaner som kaster seg på vingen. ”Sitt!”: Sofus setter seg og ser etter fuglene med hode på skakke mens jeg fortvilet forsøker å få dem inn i søkeren for å få tatt bilde av dem. Det går som på høsten, ”skuddene” havner bak. Vell hjemme ser jeg at jeg fikk fanget en av dem.'


……her har det vært orrfugl.… det går ikke mange sekkunder før han fester stand.


Jeg slipper på Sofus igjen. Denne gangen støkker han. En, to, tre ….. jeg kommer nesten ut av tellingen. Totalt går det opp 25 orrfugl fra dokk i fem omganger. Og bikkja sitter hver gang. Det var som utgjort, skulle tro at han forstod at det ikke var jakt på ordentlig!Vell hjemme ser jeg at jeg fikk fanget en av dem.

Tekst & Foto: Jan Jakobsen