lørdag 2. april 2011

Snørikt med store temperaturforskjeller


Lørdag morgen viste temperaturmåleren -17 grader. Værmeldingen hadde imidlertid lovet snillere temperaturer utover dagen. Per Jonas og undertegnede tok en dagstur til Røyrivann i strålende vintervær.Etter de siste dagenes snøfall er det mye snø i marka. Skiforeningens rapporter sier at det ikke kan forventes faste spor på grunn av all nysnøen. På vannene innover Losbyvassdraget veksler det mellom enkle og doble spor. Det er svært løs snø utenfor skiløypene.Per Jonas i fint driv med spaden. Sola varmet godt hele dagen og det var rene påskestemningen.
Det er greit å ha med seg spade når det er så mye snø i marka som nå. Tar man skiene utenfor løypenettet synker man langt ned i snøen før man får feste. Svært løs snø og stedvis overvann under snøen gjør at man bør ha gamasjer dersom man skal gå mye utenfor løypene.
Vi hadde som mål for turen å grille ett bedre måltid på bålet, og for å unngå at bålet forsvinner i snøen måker vi oss ned på fast grunn. I og med at undertegnede ikke er spesielt ivrig på pilkingen er plasseringen av bålplassen viktig. Le for vinden og sol lengst mulig utover dagen er kriteriene for etablering av bålplass.
Ferdig grillede kyllinglår som varmes på bålet er turmat som absolutt kan anbefales. Dersom man kombinerer det med "boil- in-bag" ris kan man ha ett herremåltid klart på under ti minutter uten alt for mye kokkelering.
Det er mye overvann på vannene. Skal man pilke kan det være greit å isolere føttene fra vannet, dette både med tanke på å holde seg tørr og samtidig for å forminske kuldetapet.Etter at sola ble borte krøp kvikksølvet fort nedover igjen. Med -16 grader er dunjakke et fremragende plagg. God isolasjon og lett i vekt gjør dunjakken til et naturlig valg på kalde dager. En varm kopp kaffe gjør godt for kroppstemperaturen det også!

Med kvelden kommer også frostrøyken sigende. Det kan være relativt store temperaturforskjeller på små geografiske områder. På Røyrivann viste termometeret -16 grader, mens det på Fløyta var rene mildværet med -11 grader.

Alle foto: Tor-Harald Henriksen