lørdag 2. april 2011

Vakfest i marka!

Fiskesesongen er i full gang og perioden vi er inne i nå og noen uker frem i tid er nok selve glansperioden hva fiske etter ørret angår i Oslomarkene. Om man denger sluk, vasker wobler, meiter eller bedriver fluefiskets edle kunst er det nå det virkelig skjer!...


Mellom vindkulene er det reine vakfesten i markavannene og enhver (flue)fisker bør nå kjenne sin besøkelsestid... Alt fra forsiktige vak etter fjærmygg til kraftigere plask etter flyvemaur og andre landinsekter ønsker deg velkommen vel fremme ved vannbredden!

Fluefiskeren stiller for øyeblikket sterkt med fjærmygg og maurimitasjoner, samtidig ryktes det om noe klekking av Vespertina og Marginata, selv om jeg selv aldri har opplevd noen voldsom klekking av disse i Østmarka.

Om ikke lenge er det store Vulgataimitasjoner som gjelder... I fjor klekka Vulgataen 1juni i losbyvassdraget, og årets klekking er nok rett rundt hjørnet... Dukker det opp noen regnbyger nå gjelder det å være parat. Når slike lekkerbiskner havner på vannet kommer selv de største ruskene opp å vaker, uforsiktig og høylytt så spruten står!

Om du ikke fisker med flue fortvil ikke, ørreten er glupsk og lite selektiv selv om den beiter mygg og maur i vannoverflaten. Mark, sluk, spinner, wobler -ALT LEVERER- det er bare å kommer seg ut!

Allerede i juli er oftest vannet pisselunka og ørreten slapp, så det gjelder å få ut finger`n mens forholdene er som nå.....
Maurflua forsvant i et lite plask...tilslaget satt som en skudd og årets første er kroket...en ubeskrivelig herlig følelse!Rød skogsmaur med vinger. Maurimitasjoner er utvilsomt de beste allroundfluene du bør ha i disse dager. Varme stille dager etter et skikkelig regnskyll skal være optimalt for gode sverminger.Imitasjoner av ulike stadier fjærmygg er også et sikkert ESS såppas tidlig i sesongen...Å oppsøke vak med sluk eller mark kan også gi resultater. Ørreten er ikke særlig selektiv før sverminger og klekkinger blir mer ekstreme enn det vi har sett til nå. Men når Vulgataen klekker og eventuelle stokkmaursverminger kommer for fullt trekker nok fluefiskeren oftest det lengste strået...Vår største døgnflue Ephemera vulgata klekker hvert øyeblikk i Losbymarka og lokker selv de største ørretene opp til vannoverflaten...Vulgataklekkinger kan by på enormt spennende tørrfluefiske etter stor fisk og er dessuten en gylden mulighet til å se hva som faktisk bor av fisk i vannene!

Skitt fiske!

Skribling Marius Angvik