søndag 3. april 2011

Det gjelder å smi mens isen er blank!

Skøyteføre i marka kommer like brått og brutalt som det også har en trendens til å forsvinne. De ødeleggende vær-marginene er ørsmå og sesongen oftest faretruende kort. Det gjelder å være parat om en vil oppleve det magiske eventyret det er å gli fra vann til vann i Østmarks dype skoger!
En oppsummering med bilder og noen filmsnutter fra Skøytesesongen frem til 14 Desember denne vinteren:

Tekst: Marius Angvik

Lørdag 22 November:


Årets første skøytetur i Østmarka etter en tjuvstart på noen tidlig-vann i fettsundskauen dagen i forveien. Etter bomtur til Endtjern hvor isen bare var 2centi havner vil på Fiskelausa:


En skal tidlig krøkes! Den letteste utpå først:). Marikken 2 og et halvt år og 14kg tester redningstauet og isen på Fiskelausa.En økserunde viser 6cm stålis over hele vannet og skøytedagen er reddet! Julie på 11 danser avsted...Skøytebålkos mellem slagene på isen. Redningsliner og ispigger er selvfølgelig med.

Onsdag 26 November:

Kulda fra helga holder seg og det tegner til drømmeføre på de større vannene innover losbyvasdraget. Selve skøyteevetyret er utvilsomt når forholdene gjør det mulig å seile uanstrengt fra vann til vann gjennom Østmarkas større mer eller mindre sammenhengende vassdrag. static.yr.no melder snø til helga og selvom istykkelsene innover er uvisse og tvilsomme er valget enkelt; -midtukefridag!!! så får vi se hvor langt isen tillater at ferden kan gå. Til helga kan det allerede være for sent.Speilblank åtte centi stålis venter oss ved badeplassen på Mønevann ved morgengry.
Foto: Marius Angvik


Etter grundig sjekk med isstaven, samt noen obligatoriske mms filmsnutt sendinger (etterfulgt av rå latter) til resten av skøytemafiaen som måtte jobbe idag, er det bare å suse avsted. Her over Fløyta.
Foto: Marius AngvikFoto: Marius AngvikKnurra går med et nøsdskrik. Et par meter er isen nede i under 2centi, men med god fart går det greit. (Anbefales forøvrig IKKE!!!)
Foto: Marius AngvikFoto: Henrik StrømstadRast på nordre Krokvann. Sola gløtter frem, det glitrer i blankisen og livet er herlig!
Foto: Marius Angvik
Foto: Henrik StrømstadFoto: Henrik StrømstadSpeilblankt!! Henrik poserer forran Søbye-fjellet på Tappenbergvann.
Foto: Marius AngvikFlomstort vassdrag like før islegging har resultert i endel tynnere is også ved små inn og utos. Her ved utløpet av midtre Krokvann hvor isen normalt er trygg knaker det godt idag og vi måler 3-4cm. Lenger utpå blir det bedre..
Foto: Marius Angvik


Henrik sjekker isen langs råk kanten. Isstaver er geniale for sjekking av isen!
Foto: Marius AngvikSkøyter spennes av ved enden av søndre Krokvann. Ferden går videre til fots mot Børtevann.
Foto: Henrik StrømstadPå vei ned østre Deliseterdalen passerer vi Deliseterbrakka inne i Østmarka naturreservat. Brakka ble plassert her av skogvesenet etter at Oslo Kommune hadde kjøpt skogen her av Ander H.Kjær rundt 1960. Det var planlagt en storstilt hogst i området, noe som heldigvis ikke ble noe av. Navnet bærer den naturligvis fra gamle Deliseter nede ved Deliseterfjorden hvor det var seterdrift frem til ca 1830. I dag står brakka åpen som et tilbud til alle østmarkatravere!
Foto: Marius AngvikAlt en trenger- To sengeplasser, svartovn, rikelig med ved, dekketøy og kokeutstyr, samt utedass.
Foto: Marius AngvikLitt tvilsom veggdekorasjon? Vi blir litt engstelige, forlater koia, og fortsetter mot Børter`n!
Foto: Marius AngvikDeliseterfjorden i Børtevann. Mer åpent vann enn is, så det blir med titten fra land.
Foto: Marius Angvik


Noen filmsnutter fra søndre Krokvann på vei hjemmover:
Grilling og kveldstemning på Tappenbergvann på vei hjemover.
Foto: Henrik Strømstad

Vill kveldstemning og ville skøyteforhold over Tappenbergvann.
Foto: Henrik Strømstad
Jeg finner ikkk ord...
Foto: Henrik Strømstad

En onsdag som dette lever man lenge på!!!

Fredag 29.11:

Nedbør og mildvær som yr.no stadig truer med har fortsatt ikke slått til. Ettermiddagstur tur retur Tappenbergvann. Drømmeforhold!!!

Lørdag 30.11:

Tre uinvidde blir med og undertegnede satset på å gjenta de siste dagers suksess. Møtes ved Mønevann kl 09:00 i mildvær, snøføyk og vind. Etter mange desperate forsøk har yr.no omsider fått rett. Tross dette fortsatt fine fohold med bare en halv cm snø på isen så vi setter avsted. Snøværet går etterhvert over i regn og det tærer fort på isen. Knurra som med litt fart gikk greit senest i går er nå åpen så vi må gå rundt. Tur retur Mønevann søndre Krokvann:Foto: Marius Angvik


Foto: Marius AngvikFoto: Marius Angvik


Foto: Marius Angvik


Høy pølse og bålføring på smultringodden innerst i søndre Krokvann i snø og sludd.
Foto: Marius Angvik

Søndag 31.11:


Krampetur. Skøyteføret er i grunn over for denne gang, men med to husky valper i teten glir det greit selvom sørpa spruter oppetter legga. Smeltehull og små råker har dukket opp på utsatte steder. Tur retur Møne Røyrivann:Trist syn- Forholdene forandrer seg fort! For to dager siden lå isen speilblank og tørr.
Foto: Marius Angvik


Snart så en kan ta en dukkert ved badeplassen på Mønevann.
Foto: Marius Angvik


Foto: Marius Angvik


Finland ved Mønevann.
Foto: Marius Angvik

01.12-08.12

Masse snø, julestemnig og glimrende skiføre! Råker, sørpe og dårlig is. Regner skøytesesongen som over for denne vinteren og priser oss lykkelige for skøyteopplevelsene vi har fått!

Onsdag 10.12.2008

Skøyteis rykter fra pensjonistligaen som tråler marka når andre sitter på kontorer og råtner.Ved midnatt tropper to håpefulle opp ved Mønevann. Litt mye rim og trått ut tarmen fra badeplassen, men til vår store forbauselse venter drømmeis med et usjenerende syltynt snølag videre innover. På underfundig vis er snøen som fortsatt ligger dyp i terrenget, som forduftet fra vannene, og skøyteforholdene igjen på topp! I tillegg er de utsatte osene og trangene innover som delvis var åpne på tidligere turer nå dønn trygge!Midnattstur...
Foto: Marius Angvik


Innerst i røyrivann onsdag 10.12 kl 01:45.
Foto: Marius Angvik

11 Desember- 14 Desember:

Noen snødryss, men fortsatt ikke mer enn en sjarmerende centi på tørr blankis. Flotte forhold!! For første gang denne vinteren møter vi andre mennesker på isen. Stort sett skigåere, selvom skøyter fortsatt utvilsomt er det beste fremkomstmiddelet på vannene. Daglige turer tur retur Mønevann søndre Krokvann/Grinderen.

Søndag 14 Desember er det litt mildere i været og på vei hjemover begynner snølaget å få godt feste i isen. Det går m.a.o litt trått, og heller stedvis mot skiføre på isen. Godt vi har litt drahjelp så det blir litt fart på sakene. Må nok en liten dose mildvær til igjen for optimale skøyteforhold igjen nå.


Foto: Marius Angvik


Bålkos inners i Grinderen.
Foto: Marius Angvik


Foto: Marius Angvik


Foto: Marius Angvik