søndag 3. april 2011

Vinterjakt på skogsfugl

To av foreningens ivrige jegere, tok turen til vinterskogen på Hedmarken for å jakte skogsfugl. Kalenderen viser først helga i Desember. Terrenget ligger jomfruelig og uberørt etter snøfallet de siste dagene. Men selv om skogen viser seg fra sin aller fineste side, skal det vise seg at det blir tungt å ta seg frem... Men etter å ha trasket mange timer i slitsom trugegange får vi belønning til slutt!
Tekst & foto: Bent Eidsjø

Vi dro oppover fredag kveld. Etter å ha gått de siste to kilometerne inn til koia med pulkene på slep, var vi gode å varme. Da var det bare å fyre opp i ovnen å få tatt seg en pils. Resten av kvelden gikk med til matlaging, spising, drikking, skopussing, kartlesing m.m. Lørdag morgen var vi litt trege å fikk ikke med oss den første timen med dagslys. Men dagen startet allikevel bra. Første timen så vi totalt ca tyve orrhaner som satt og beita i trærne. De satt i et veldig åpent området så det var vanskelig å snike seg innpå. Prøvde et par forskjellige taktiker, men uten hell. Resten av dagen støkka vi to til, men disse gikk ut på langt hold. Da kvelden kom var det tid for storbål. Tom hadde ryddet en stor haug med gamle materialer og kvist iløpet av sommeren. Så her ble det pølser på tre meter lange pølsepinner å litt attåt....
Sola ligger lavt på himmelen nå i Desember.Hva var det i den termosen tru?Idyllisk!!Etter lørdagens innsats i skogen, slappet vi av rundt bålet med god mat og drikke.Tom nyter varmen fra bålet.Søndag var vi ute før soloppgang. Ti minusgrader og nesten skyfri himmel gjorde sitt med omgivelsene. Etter å ha gått i to-tre timer å bare sett en fugl, så skjer det! Jeg hører kraftige vingeslag fra min venstre side, så får jeg øye på fuglen som kommer mot meg. Jeg kaster opp hagla å brenner av første skuddet, BOM!! Så henter jeg meg inn på andre skuddet fyrer av å fuglen deiser i bakken! Da gikk det noen gledeshyl igjennom Hedmarkens skoger... Tiur!! Vi tar en liten pause å undertegnede prøver å få i seg en kaffekopp mens beina står og skjelver. Vi jakter noen timer til uten å se fugl. På slutten av dagen kommer vi over mye spor og to plasser hvor orrfuglen har ligget i dokk. Vi avslutter og tussler tilbake til hytta der termometeret viser 14 kalde. Vi sitter igjen med mange inntrykk å opplevelser etter en fantastisk helg i vinterskogen.

Det lå ca 50 cm snø i terrenget, så trugene var til god hjelp denne førjulshelgen.Denne andre søndagen i advent, var det "postkort" i alle retninger.Endelig!!!! Der satt den, En rugg av en Tiur på 4,2 kg.Undertegnede en smule fornøyd!Hit, men ikke lenger....Helgen nærmer seg slutten og det er på tide å ta farvel!