lørdag 2. april 2011

Sommerminner fra nord

Artikkel innsendt av LJFF medlemmene Øivind Ibenfeldt og Tor Laget, fra en ukes fisketur i Nordland ikke langt fra Brønnøysund:

Her kommer en liten artikkel som vi tenkte å dele med andre likesinnede på nettsidene våre.
Tekst Øivind IbenfeldtFoto Øivind Ibenfeldt / Tor LagetEndelig var vi avgårde, jeg Øivind Ibenfeldt, Tor Laget og tre andre fiskekompiser. Vi hadde leid ei skogskoie på Plahte Eiendommer i Nordland en uke for å fiske ørret. Vi hadde tilgang til mange vann med båt samt nøkkel til bommer. Fiskeretten var eksklusiv da den fulgte hytteutleia. Dette medførte at vi sjelden møtte andre på denne uka. Etter noen dagers stopp på hytta til en av gutta i Alvdal med litt fiske i Glomma,, gikk turen videre nordover og etter drøyt 50 mil møtte vi driftsbestyrer/oppsynsmann Steinar på avtalt sted. Han loset oss videre inn i villmarka mot hytta.Endelig var vi fremme. En god gammal koie med gras og busker på taket og utsikt mot et av vannene skulle huse oss en uke. Etter å ha innstallert oss og funnet køyer og brisker, måtte fisken prøves. Noen i båt og noen fra land. Og vi oppdaget fort at fiske fra land var bortimot umulig. Dette og de fleste andre vannene var langgrunne og sivbevokste så fiske fra båt var tingen. Og båter hadde vi i alle vann. De første ørretene havnet i håven og ei kveldspanne var sikret. Vannert ved hytta var veldig gavmidt med fin steikefisk opp mot drøye halvkiloen. Tor og en av de andre hadde nærmest fast morrafiske her, og en morgen etter ca 2 timers fiske hadde de virkelig slått til med mark. Rundt 40 flotte steikefisk ble stolt vist frem, flere drøye 1/2kilosfisker. Gliset til Tor medførte nesten at han fikk ørevoks i munnvikene. Tor måtte etter dette nærmest holde kurs i markfiske. Vi hadde med en stor paelapanne, ca 40 cm i diameter. Om kvelden ble denne fylt med ørret og rømme og tilbredt etter alle kunstens regler. Gjett om dette smakte med potetstappe, kald øl og annet godt i glasset til dessert. At vi koste oss nesten glugg ihjel var bare halve sannheten. Nå kunne bare russera komme for vår del. Detta var livet.


Andre vann i området ble også testet. Et av disse, Godvatnet (det var navnet), gav meg turens største, en flott fisk på jamt kiloen samt noen drøye 1/2kilos. Også her var båt et must pga siv og planter. Noen vann inn på fjellet (grunneiers favorittvann) var virkelig lovende, men dette gav oss bare heftige napp med dertil hørende hjertebank.


Som sagt var dette virkelig villmark. Et synlig tegn på dette var elgen, en flott okse, som vi så flere ganger. Siste morran da Tor var ute i nødvendig ærend, sto oksen noen få meter fra hytteveggen som for å si "ha det" til oss som skulle reise.


Pga den varme sommeren i nord, var det ikke vann i elvene slik at laksefisket vi hadde tilgang til var bortkastet. Tidligere på sesongen er det nok generelt sett også bedre fiskemessig da vannplantene ikke hadde vokst så mye.


Men flott uke var det, og vi tar gjerne turen igjen.


Bilder følger.