Februar og mars er vinteres beste isfiskemådeder, dagene blir lengre og fisken mer aktiv under isen. Det er alltid mest artig å bedrive isfiske hvis man får litt fisk, sats derfor på abboren som utvilsom er vinteres mest bitevillige fisk. I Østmarka har vi mange gode abborvann, men de er av litt forskjellig karakter. Noen har stor bestand av relativt små fisk, mens andre har en tynn bestand av relativt stor fisk. Her får dere noen tips om hvilken vann dere bør velge utifra ambisjoner og erfaring dere har med isfiske fra tidligere.
Åmotdammen
Åmotdammen er utvilsomt et av de vannene i Østmarka det er letteste å komme på talefot med abboren. Abboren i Åmotdammen er ikke av de største, men til gjengjeld utrolig tallrik og bitevillig. Et perfekt vann til å introdusere unger for isfiske, eller for nybegynnere. Du trenger ikke noe avansert utstyr til abborpilking, foruten isbor trenger du en lett pilkestikke utstyrt med pimpel og lyskrok som du agner med maggot. Du får alltid best kontakt med pilken hvis du sitter under fiske, og for tykt snøre på stikke hindrer også førligheten med hva som skjer under isen (0,20mm eller maks 0,25mm snøre er passe). Fisk rett over bunn, det vil si 10 til 20 cm og bruk kun små bevegelser. La pilken henge stille noen sekunder innimellom, ofte er det det som skal til for at fisken skal bite.
En av de sikreste plassen på Åmotdammen er langs østsiden av den smale delen av vannet der veien kommer opp fra Løvenstad. Det står alltid fisk langs denne kanten, prøv noen hull 2 til 4 meter fra land.
Losbyvassdraget
Er du derimot ute etter større abbor, er de nederste vannene i Losbyvassdraget stedet å prøve. Tenker da på Mønevann, Fløyta, Geitsjøen og Røyrivann. I disse vannene er det mye færre abbor enn i Åmotdammen, men størrelsen derimot langt større. Det kan tidvis være vrient å komme på talefot med abboren i disse vannene, men er du heldig kan du få abbor av virkelig fin størrelse. Man kan gjerne fiske med pimpel og lyskrok, men jeg anbefaller at man prøver balansepilken som generellt fanger større fisk. Fiske med balansepilk krever litt større bevegelser og foregår litt lengre over bunn, gjerne 0,5 til 1 meter over.
Det er vanskeligere å anbefalle konkretet plasser nå du fisker etter litt større abbor i disse vannene. Fisken jakter og er mye i bevegelse, så det beste tipset er å lete etter fisken ved å borre mange hull.
Tekst og foto:Henrik Strømstad
På bildet ser du utstyr som er perfekt til vanlig fiske etter abbor. Pimpel og lyskrok som gjerne er rød agnet med maggot gjør som oftes susen.
Lyskroker som de på bildet klarer abboren sjelden å si nei til.
Hvis du er tålmodig og ikke minst heldig kan du få abbor av dette kaliberet i de nederste vannene i Losbyvassdraget.
Balansepilk er å foretrekke hvis du vil komme på talefot med storabboren. |