lørdag 2. april 2011

Nå er abboren på hugget



Nå går vi inn i isfiskesesongens glansperiode. Lange solfylte dager og bitevillig fisk under isen er ingen dårlig kombinasjon. Isen ligger forsatt som et lokk på alle vannene i Østmarka, og vil være sikker gjennom hele påsken. Skiføre ser også ut til å holde seg, så da er det ingen unskyldninger for ikke å komme seg ut på isen.











Fisken er våryr om dagen, og dermed lettere å få på kroken.Det aller beste sett fra en isfiskers synspunkt, er at de store fiskene som mer eller mindre har stått og "stura" på dypet hele vinteren nå er på hugget. Og dette gjelder spesielt abboren som vi har mye av i Østmarka. Vil du prøve deg på storabboren, er det balansepilk eller agnfisk som gjelder. Klart du også kan få storabbor på pimpel eller mormyskka, men sjansen er mindre. Velger du balansepilk så bør den være mellom 5 og 7 cm lang. Når det gjelder farge så er det ikke noe fasittsvar på hva som er best, men variasjon er viktig. Noen bruker kun sterke farger under abborfiske, mens andre bruker naturfarger. Det viktigste etter min mening er at du har tro på pilken og fargen du bruker! Ved siden av balansepilken så er agn en sikker vinner i jakten på storabboren. Død mort, laue eller abbor på 10 til 12 cm er det mest effektive. Noen sunes kanskje det virker avansert å fiske med agn på isen, men det er faktisk svært enkelt. Bruk en helt vanlig antennedupp, la agnet henge en til to meter over bunn, litt avhengig av dybden der du fisker. Så er det bare å sette seg tilbake og nyte påskeværet og vente. En spennede og avslappende fiskeform, samtidig som det er svært effektivt! Husk å frikoble snella så ikke fisken drar fiskeutstyret ned i hullet idet den biter!

Avfiske vannlagene
Midtvinters når abboren er mer stasjonær foregår fiske først og fremst nede ved bunn. Men nå på våren er fisken mer i bevegelse og jakter i større grad i de frie vannmassene. Derfor er det svært viktig å avfiske alle vannlag. Start gjerne nede ved bunn, og fisk deg helt opp til iskanten. Finner jeg abboren høyere opp i vannet, så konsentrerer jeg fiske rundt dette dypet en periode.

Så kom dere ut på isen folkens, og meld inn fangsten deres til Lørenskog jakt & fiskeforenings sin fangstrapport.

http://static.ljff.no/index.php?subaction=showfull&id=1129496720

Gode abborvann i Østmarka
I Østmarka har vi mengder av gode abborvann, men vil du satse på storabboren så er nok nedre del av Losbyvassdraget å foretrekke. Tenker da på Mønevann, Fløyta, Geitsjøen og Røyrivann. Men Nordre Krokvann og Morterudvann er også heite tips!

Skitt fiske!



Tekst og foto: Henrik Strømstad


Et knippe abbor som har latt seg lure av en fargesterk balansepilk.



Terje har lurt opp en liten abbor på balansepilken.



Terje med noe tungt i andre enden av snøre. En liten pilkestang med haspelsnelle er å foretrekke når du satser på storabboren på isen.



Ikke verst! Abbor på nærmere 1,5 kg tatt i losbyvassdraget med mort som agn. Etter rask veiing og fotografering fikk den friheten tilbake.



Et knippe balansepilker.