lørdag 2. april 2011

Yrende liv i marka


Nå er det på tide å komme seg opp av godstolen og ut i marka. Ta en avstikker fra veien og bruk sansene. Jeg tror mange ville blitt overrasket over hvor mye liv det egentlig er, bare vi tar oss tid til og observere!


Våren er en fantastisk tid i marka, alt skjer på vanvittig kort tid. Et av de virkelig store skuespillene er orre og tiurleik. Orrfuglen er lettest og beskue da de spiller på myrer i oversiktelig terreng. I ukesvis sloss orrhanene om senter av leiken, og om retten til å parre seg med hønene og føre slekten videre. Tiuren er litt verre å komme på "skuddhold" av, da deres leikplass ligger inne i skogen. Her kan dere se et knippe bilder tatt nå i april på en orreleik i Østmarka.

Men man trenger ikke ligge ute i kamuflasje for å ta del i og oppleve vårens fugleliv. Jeg tok meg en lørdags formiddag inne i det lille skogholtet ved vasshjulet ved Mønevann. Bare ved å stå stille noen minutter uten noen form for kamuflasje hadde jeg både fugler og ekorn på noen få meters avstand!

Tekst & Foto:Henrik StrømstadDenne orrhanen er tydelig skeptisk der den kikker fren bare noen få meter fra kamuflasjen.


Det kan gå hardt for seg på orreleik.


Denne orrhanen prøver og imponere dama med å blåse seg opp og slepe vingene langs bakken.


Disse to karene vurdere hverandre før de begynner og sloss.


En god kamuflasje litt tilbaketrukket fra selve spillplassen er en betingelse for og oppleve orrfuglen spille uten å forstyrre den.


Linerla har allerede hvert på plass i flere uker, og er et sikkert tegn på at sommeren er på gang.


En blåmeis koser seg i vårskogen. Meiser er tillitsfulle fugler, og står du stille varer det ikke lenge før du har de på bare 2 til 3 meters avstand.


Et ekorn satt rett over hodet på meg mens jeg fotograferte blåmeis.