lørdag 2. april 2011

Israpport Østmarka lille julaften 2006


Endelig begynner isen i marka å bli gangbar. Men stor vannføring p.g.a mye nedbør denne høsten sørger for at det fortsatt er svært dårlig is mange steder. Men tar man sine forhåndsregler og går litt forsiktig frem, er det relativt sikkert å ferdes på små og mellomstore vann i Østmarka.


Etter å ha kontrollert isen nærmest daglig den siste uka, så var idag tiden inne for å ta seg en tur på skøyter innover i Losbyvassdraget. Jevnt over er isen nå mellom 6 og 10 cm tykk, men på utsatte steder som i nærheten av demninger, ved bekkeos og i trange sund opplevde vi flere steder åpent vann, eller svært tynn is. Vi anser oss selv som svært iskyndige og ikke minst lommekjente på vannene i Losbyvassdraget så med ispigger rundt halsen og tau i sekken satte vi avgårde fra Mønevann kl 9 idag tidlig.
I løpet av dagen var vi foruten Mønvann innom Fløyta, Geitsjøen og Morterudvann, og isforholdene var de samme på alle vannene. Det vil si at det er trygt å ferdes så lenge man er kjent og bruker huet. Vi var også innom Knurra (dette er passasjen mellom Fløyta og Røyrivann) og der var isen ikke gangbar, delvis åpent eller syltynn is.

Tekst: Henrik StrømstadTom sjekker istykkelsen på Mønevann


På Mønevann målte vi 10 cm is midt utpå, men flere steder nærmere land var det bare 5 til 6 cm


Åpent vann nedenfor Fløytademningen


Tom i fint driv over Mønevann idet sola viser seg over horisonten


Man må opp om morran for å oppleve soloppganger som denne. Bildet er fra Fløyta


Turskøyter som spennes på vanlige fjellstøvler er genialt i marka, men husk alltid ispigger rundt halsen og tau som ekstra sikkerhet.


Terje og sjarmør-Tom venter på at fotografen skal legge bort fotoutstyret så vi kan komme oss videre


Her fra Geitsjøen


Henrik i fint driv over Geitsjøen med turskøyter og staver.


Etter en bedre julelunsj rundt bålet på Morterudvann spanderte sjarmør-Tom konfekt.