
Det er mye av den gjeveste soppen Steinsopp eller Karl Johansopp som svenskene sier. Den er et måltid i seg selv og lett gjenkjennelig. Det er steinsoppår i år og det er det bare hvert syvende år. Det bugner av den nå, og kvaliteten er på sitt beste.
Ta soppen før den blir stor,svampete og markspist. De mindre,men faste eksemplarene er best til mat. Begynner soppen å bli hvit på hatten, er den angrepet av en parasitt. Styr unna.
Kantarellene og skrubbene er kommet i store mengder. Matauk for de som vil. Rødskrubben er fjernet som sikker matsopp grunnet enkelte tilfelle av allergiske reaksjoner. Selv spiser jeg rødskrubb regelmessig, men den må stekes godt og ikke brukes i råkost.
Mens skrubbene og steinsoppene er på topp nå, kan vanlige kantareller og traktkantareller plukkes helt til frosten og snøen tar dem...

Små steinsoppeksemplarer som disse er ofte de beste..
Foto: Stein Svenneby

Rødskrubb en god matsopp selvom den er fjernet fra matsopplistene...
Foto: Stein Svenneby

Flere flotte små faste Rødskrubb.
Foto: Steins Svenneby

Skogens gull....fra utedassen på krokvannshytta..
Foto: Stein Svenneby

Rød Fluesopp, en fantastisk vakker sopp, men er vel greit å styre unna akkurat denne..Men om man ikke rekker polet en fredag....skal det være en kraftfull erstatning...anbefales forøvrig ikke!
Foto: Stein Svenneby

3 stjernes steinsopp. En delikatesse.
Foto: Marius Angvik

En klase steinsopp..
Foto: Marius Angvik

Lite å si på kvaliteten på denne steinsoppen
Foto: Marius Angvik
Skjær opp soppen i passelige små biter. Hakk opp løk. Stekes sammen i panne med godt med smør. Krydre med salt og pepper og la det hele surre i rømme eller fløte til slutt. Blir fantastisk godt...på skiva, eller som tilbehør til middagsretter.
Tekst: Stein Svenneby |