tirsdag 17. september 2013

Ulvevalper påvist i Østmarka

Det er født ulvevalper i Østmarka for første gang siden 1800-tallet. Dette er nå påvist med videoptak. Valpene ble tilfeldigvis fanget opp av et viltkamera som tilhører Norsk institutt for naturforskning (NINA) som skal registrere gaupebestanden. Filmen viser tre ulver som går gjennom et skogsområde i Østmarka sent på kvelden den 4. september. ( Se videoen av valpene her. )

Vi ser med sikkerhet tre forskjellige ulver på filmen. Et ulvepar som har etablert revir vil ikke akseptere at andre ulver kommer inn i deres område, så vi kan dermed konkludere med at det er født valper i år.

Det er vanskelig å avgjøre med sikkerhet hva som er valper og voksne ulver på filmen, men at begge de to ulvene som kommer sist inn i filmen er antatt å være valper ut fra en vurdering av størrelse, adferd og kroppsholdning.

Det er sansynlig at det også kan være flere enn to valper.  Blantannet den mulige observasjonen og filmsnutten av 3ulvevalper lørdag 25 august taler for dette. ( Her er ulvevalpene i Østmarka )
Vi har med andre ord for første gang siden 1800-tallet en ulveflokk med tilhold i Østmarka.


Pass på hunden!


8. september ble en hund angrepet av ulv og skadet i nærheten av Trestilen nordøst i Østmarka. Du kan lese mer om dette her.


Generelt kan man si løse hunder kan leve farlig dersom de slippes i et ulverevir. Risikoen for at noe skal skje er alikevel relativt liten. Men har du en hund som tar lange sløyfer på egenhånd i terrenget og i tillegg gir fra seg mye lyd kan den være mer utsatt. Dersom uhellet er ute kan konsekvensen være at hunden bli drept og eventuelt spist. Løse hunder som holder seg i nærheten av eier er normal helt trygge. Ulvens forhold til hunder er komplisert, ved at ulv og hund er meget nært beslektet. Ulver kan angripe hunder fordi de oppfattes som inntrengere i reviret, eller fordi de betraktes som mat. Ulv (især unge ulver på streif) kan på den andre siden også finne på å leke med hunden, og dette kan være vel så urovekkende for hundeeieren. Undersøkelser her i Skandinavia viser at det er spesielt familiegrupper som er mest hissige på jakthunder. I sær "løs på drevet halsende hund" kan være utsatt, men også stålos på f.eks elg kan provosere en ulv til angrep.


Ljff minner med dette igjen jegere som jakter med løs hund i Østmarka, og andre som ferdes i Østmarka og vurderer å ha hunden løs, om den risiko dette i ytterste konsekvens kan ha for hunden nå som vi har en ulveflokk i Østmarka. 

Vi minner videre også om at i følge hundeloven § 4 kan hunder bare være løse når de blir fulgt eller kontrollert på aktsom måte, eller når de er forsvarlig inngjerdet på et sted som ikke er åpent for alminnelig ferdsel. Følges hundeloven er følgelig hunden din temmelig trygg i hht til ulv.


Standard forhåndsregler og informasjon vedr hund/ulv sakset fra NINA (Norsk institutt for naturforskning) følger:


Hvis man vil unngå møter og mulige problemer med ulv, anbefales følgende tiltak. Unngå å slippe hunden løs på tur i marka. Gå heller med den i bånd. Jegere som jakter med hund må være oppmerksomme på risikoen for at hunden kan bli tatt av ulv. Prøv å få oversikt over eventuell tilstedeværelse av ulv i jaktområdet, hvis det lar seg gjøre. Man kan ringe inn jaktområdet og se etter spor langs veier, men dette krever gode sporingsforhold. Men det sikreste er å ikke jakte med hund eller å jakte med båndhund i ulverevir.