fredag 30. desember 2011

"Trygg" is, men ligg unna Knurra om du vil oppleve det nye året!

Isen i losbymarka kan fortsatt karakteriseres som trygg fra Mønevann i nord til Grinderen i sør, og ligger der peilblank og forlokkende og regelrett skriker etter nyslipt skøytejern! Men selvom isen gjennomgående er trygg vil det alltid være opplagte lokaliteter i tranger og inn/ut os hvor det vil være mulig å gå igjennom! Med de varierende temperaturer og værforhold vi har hatt denne julen endrer også forholdene seg fra dag til dag.

Isen i Knurra var gangbar tidligere i jula, men er nå etter regnværet 28.12 uforsvarlig tynn! Skal man ferdes på isen må man være kjent med forholdene (strømninger, inn ut /os etc) i vannene du går på, videre MÅ man ha ispigger rundt halsen til enhver tid og helst ha redningstau (et tau pr pers.) samt ekstra skift i sekken. Isforholdene etter en mildværsdag må vurderes nøye for hver tur, da tranga du gikk over igår kan være livsfarlig på neste tur!

Det er mange glade skøyteløpere å se, og også mange barnefamiler nyter hyggelig dager på skøyteisen i losbymarka i Jula. Alle vi møter har ispigger, og de fleste også redningstau i sekkene.


Som allerde nevnt kan isen karakteriseres som trygg fra Mønevann i nord til Grinderen i sør, men Knurra (tranga mellom Fløyta og Gjeitsjøen) MÅ man imidleritd passere på land. Etter regværet 28.12 er isen i knurra uforsvarlig tynn.  I knurra skal alt vannet fra Røyrivann passere og når vannstanden stiger i Røyrivann (f.eks etter en smeltedag/regnværsdag) blir det følgelig endel strømninger i knurra. Det kommer også en bekk ut fra Drettvann på vestsiden av knurra som lager en strøm på tvers av Knurra og rett i fjellet på østsiden. (se video).

Klokken 11 30.12 feilvurderte en mann på skøyter forholdene og forsøkte å skøyte seg gjennom knurra på isen. Den 100kg tunge mannen som i det ene øyeblikket nøt den fantastiske skøyteisen gikk i det neste igjennom isen i knurra med et brak. Takket være ispigger fikk mannen etter noen nærvepirrende minutter halet seg opp på trygg is og begynte den kalde ferden mot sivilisasjonen. Vi møtte den forfrossene ulykkesfuglen på vei ned fra Fløyta til Mønevann og fikk besørget hjelp (tørre klær og varme) i et av husværene på Losby og mannen har det etter forholdene bra!

Under en filmsnutt fra ulykkesstedet i Knurra en halvtime etter ulhellet. Staver og lue berges opp av  fra råka. Før uhellet lå det foræderisk tynn is over hele området som her på filmen frsmstår som åpent vann med endel løse isflak.